Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki dojrzałe pomidory
- 1 sztuka kulka sera typu mozzarella w zalewie (ok. 150 g)
- kilka listków bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory i ser kroimy w dosyć grube plastry.
- Na talerzu układamy na przemian pomidory i ser, możemy też układać trójwarstwowo, tzn. najpierw plaster pomidora, następnie plaster sera, a na końcu znowu pomidor.
- Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy listkami bazylii i polewamy oliwą wymieszaną z drobno posiekanym ząbkiem czosnku i z pół łyżeczką octu balsamicznego.