Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 sztuki dojrzałe pomidory
1 sztuka kulka sera typu mozzarella w zalewie (ok. 150 g)
kilka listków bazylii
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory i ser kroimy w dosyć grube plastry.
- Na talerzu układamy na przemian pomidory i ser, możemy też układać trójwarstwowo, tzn. najpierw plaster pomidora, następnie plaster sera, a na końcu znowu pomidor.
- Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy listkami bazylii i polewamy oliwą wymieszaną z drobno posiekanym ząbkiem czosnku i z pół łyżeczką octu balsamicznego.