Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka mała sałata rzymska
6 sztuk dojrzałych jędrnych pomidorów
1 sztuka duża cebula
1 sztuka dojrzałe, ale nie za miękkie awokado
150 g tuńczyka w oleju (z puszki)
100 g zielonych oliwek
3 łyżki łagodnego octu winnego
sól
pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę oczyścić, umyć i wysuszyć. Liście pokroić w paski i rozłożyć na półmisku.
- Pomidory umyć, usunąć nasady ogonków i pokroić w grube plastry. Cebulę obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki, a te rozdzielić na krążki. Awokado obrać, rozdzielić wzdłuż na połowę, usunąć pestkę, a miąższ pokroić wzdłuż na cząstki. Tuńczyka osączyć i podzielić na kawałki. Wszystko łacznie z oliwkami rozłożyć na sałacie.
- Wykonać sos przez wymieszanie octu z solą, pieprzem i oliwą. Dołączyć natkę. Sałatkę pokropić sosem.























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!