Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 250 g mieszanej sałaty liściowej
- 250 g słodkiego melona
- 1 sztuka szalotka
- 5 sztuk pędów estargonu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g surowej wędzonej szynki pokrojone w cienkie plasterki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć przez wirowanie i rozerwać na kawałki wielkości kęsa. Melon odpestkować, obrać i pokroić w plasterki. Szalotkę obrać i bardzo drobno posiekać. Estragon umyć, osuszyć przez potrząsanie, listki drobniutko pokroić.
- Szalotkę, estragon i musztardę wymieszać dokładnie z octem. Po trochu dolewać oliwę.
- Sałatę i melon wymieszać lekko z sosem. Szynkę rozerwać na kawałki i umieścić na sałatce.