Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
250 g mieszanej sałaty liściowej
250 g słodkiego melona
1 sztuka szalotka
5 sztuk pędów estargonu
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki białego octu winnego
sól
pieprz
1/2 łyżeczki miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g surowej wędzonej szynki pokrojone w cienkie plasterki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć przez wirowanie i rozerwać na kawałki wielkości kęsa. Melon odpestkować, obrać i pokroić w plasterki. Szalotkę obrać i bardzo drobno posiekać. Estragon umyć, osuszyć przez potrząsanie, listki drobniutko pokroić.
- Szalotkę, estragon i musztardę wymieszać dokładnie z octem. Po trochu dolewać oliwę.
- Sałatę i melon wymieszać lekko z sosem. Szynkę rozerwać na kawałki i umieścić na sałatce.