Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 500 g makaronu penne
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 250 g tuńczyka w oleju
- 150 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
- 1 sztuka świeża, żółta papryka, wydrążona i pokrojona w cienkie paseczki
- 1 sztuka cebula, pokrojona w cienkie krążki
- 2 sztuki drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron wrzuć do dużego garnka z wrzącą, posoloną wodą i ugotuj al dente. Odcedź i opłucz pod bieżącym strumieniem zimnej wody. Ponownie odcedź i osusz. Przełóż do salaterki, dodaj 2 łyżki oliwy i wstrząśnij.
- Tuńczyka odsącz z oleju i rozdrobnij za pomocą widelca. Pomidory, tuńczyka, paprykę, krążki cebuli, czosnek i oregano dodaj do makaronu. Skrop pozostałą oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem, przykryj folią i schładzaj przez 15 minut.