Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka makaronowa z papryką i tuńczykiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  makaronu penne
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 250 g  tuńczyka w oleju
  • 150 g  pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
  • 1 sztuka świeża, żółta papryka, wydrążona i pokrojona w cienkie paseczki
  • 1 sztuka cebula, pokrojona w cienkie krążki
  • 2 sztuki drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron wrzuć do dużego garnka z wrzącą, posoloną wodą i ugotuj al dente. Odcedź i opłucz pod bieżącym strumieniem zimnej wody. Ponownie odcedź i osusz. Przełóż do salaterki, dodaj 2 łyżki oliwy i wstrząśnij.
  2. Tuńczyka odsącz z oleju i rozdrobnij za pomocą widelca. Pomidory, tuńczyka, paprykę, krążki cebuli, czosnek i oregano dodaj do makaronu. Skrop pozostałą oliwą, dopraw solą i pieprzem.
  3. Przed podaniem, przykryj folią i schładzaj przez 15 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 23

Przepisy: 4


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE