Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
30 dag gotowanej piersi z kurczaka
1 sztuka awokado
1 sztuka cebula
1 łyżka kaparów
1 sztuka marchewka
1 szczypta mielonego kminku
1 szczypta oregano
1 szczypta ostrej papryki
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka soku z cytryny
12 dag gęstej kwaśnej śmietany
cukier do smaku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę obrać, po czym zetrzeć na tarce. Pokrojone w paseczki mięso połączyć z posiekaną cebulą, marchewką i kaparami. Składniki dokładnie wymieszać. Doprawić kminkiem, oregano, solą, pieprzem i papryką.
- Awokado obrać i usunąć pestkę. Miąższ pokroić w kostkę. Sok z cytryny połączyć ze śmietaną, szczyptą cukru i kolendrą. Całość wymieszać, po czym polać zrobionym sosem sałatkę. Danie posypać kawałkami awokado.