Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 30 dag gotowanej piersi z kurczaka
- 1 sztuka awokado
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka kaparów
- 1 sztuka marchewka
- 1 szczypta mielonego kminku
- 1 szczypta oregano
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 12 dag gęstej kwaśnej śmietany
- cukier do smaku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę obrać, po czym zetrzeć na tarce. Pokrojone w paseczki mięso połączyć z posiekaną cebulą, marchewką i kaparami. Składniki dokładnie wymieszać. Doprawić kminkiem, oregano, solą, pieprzem i papryką.
- Awokado obrać i usunąć pestkę. Miąższ pokroić w kostkę. Sok z cytryny połączyć ze śmietaną, szczyptą cukru i kolendrą. Całość wymieszać, po czym polać zrobionym sosem sałatkę. Danie posypać kawałkami awokado.