Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka sałata lodowa
- 6 sztuk rzodkiewek
- 20 dag pieczarek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 sztuka ogórek wężowy
- 2 sztuki duże pomidory
- 10 dag żółtego sera
- Sos
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę lodową poszatkuj w cienkie paski.
- Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plastry. Następnie podsmaż je na patelni i dopraw solą do smaku.
- Pomidory umyj i razem z serem żółtym pokrój w kostkę. Rzodkiewki i ogórek umyj i pokrój w plasterki. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
- Sok z cytryny, oliwę z oliwek i musztardę włóż do słoika. Zakręć wieczko i mocno potrząśnij, aż składniki się połączą. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj go do powstałego sosu. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do miski włóż poszatkowaną sałatę lodową, podsmażone pieczarki, pomidory, ser żółty, ogórek, rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Polej sosem ze słoiczka i wymieszaj.
Źródło przepisu: gazetka przepisy czytelników