Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka owoc awokado
2 sztuki pomarańcze
1 sztuka owoc kiwi
150 g daktyli (najlepiej świeżych)
100 g truskawek (mogą być mrożone)
1 sztuka banan
50 g rodzynek sułtańskich
1 opakowanie jogurtu naturalnego
1/2 sztuki paczki cukru waniliowego
1.5 łyżek cukru
1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Awokado podzielić wzdłuż na połowy, usunąć pestkę, połówki obrać ze skóry i pokroić w poprzeczne plastry.
- Pomarańcze obrać, aż do samego miąższu, usuwając nawet skórkę z poszczególnych cząstek, uważając by nie marnował się sok.
- Kiwi obrać, podzielić wzdłuż na połowy, pokroić na plasterki.
- Daktyle podzielić na połówki, usunąć pestkę i jeszcze raz przeciąć wzdłuż. Jeśli trzeba, usunąć twardą skórkę.
- Jeśli świeże truskawki, to usunąć szypułki i w zależności od wielkości, raz lub więcej przekroić. Jeśli mrożone to delikatnie rozmrozić i też przekroić.
- Dodać rodzynki.
- W jogurcie rozprowadzić cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny i dodać do pozostałych składników.