Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
50 dag pieczarek
kwasek cytrynowy
3 sztuki jaja ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
natka pietruszki
szczypiorek
kilka liści sałaty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte pieczarki z przyciętymi trzonkami obgotować 4-5 minut, odcedzić, przelać gotowaną wodą, skropić kwaskiem cytrynowym, wystudzić, pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę pokroić w ćwierć plasterki, obgotować 2-3 minut, odcedzić, wystudzić. Dodać do pieczarek cebulę, posiekane jajka, natkę pietruszki, osolić, oprószyć pieprzem, wymieszać z częścią majonezu. Wyłożyć sałatkę na półmisek na liście sałaty, oblać pozostałym majonezem, udekorować cząstkami jaja i na obrzeżach posypać szczypiorkiem.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis