Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 szklanki ryżu
- 1 sztuka podwójny filet z kurczaka
- 4 sztuki jajka
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 2 sztuki cebule
- 10 sztuk pieczarek
- przyprawa do potraw chińskich
- olej do smażenia
- 3 sztuki grzybki mun
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotować na sypko we wrzątku. Grzybki mun namoczyć. Filet z kurczaka umyć w ciepłej wodzie, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, pokroić w paski i posypać przyprawą do potraw chińskich.
- Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę, obraną marchewkę i cebule oraz osączone grzybki pokroić. Pieczarki oczyścić i poszatkować. Składniki podsmażyć na oleju.
- Na drugiej patelni usmażyć jajka (tak, aby żółtko rozlało się na białku). Usmażone jajka podzielić widelcem na małe kawałki. Na patelni wymieszać ryż, warzywa, grzyby i jajka. Chwilę podsmażyć. Dodać kawałki kurczaka. Dobrze wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.