Przygotowanie:
Kuchnia:
niemiecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- 1.5 kg ziemniaków
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- 30 dag fasolki szparagowej
- 15 dag czarnych oliwek
- 10 łyżek octu winnego
- sól
- pieprz
- cukier
- kilka listków bazylii
- 130 ml oliwy z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę odgotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pokrój na kawałki.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i pokrój w kostkę.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
- Oliwki odcedź i pokrój w plastry. Bazylię umyj, osusz i posiekaj.
- Do miski wrzuć fasolkę, ziemniaki, pomidory, oliwki i bazylię. Wymieszaj.
- Ocet wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowym sosem polej sałatkę. Wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na 40 minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!