Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki duże cykorie
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 sztuki duże pomidory
- 2 sztuki mandarynki
- 5 sztuk zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z cykorii oderwij zewnętrzne liście i odetnij głąb. Pozostałą część cykorii umyj, osusz i podziel na liście. Skrop je małą ilością soku z cytryny.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Mandarynki obierz, podziel na cząstki i zdejmij błonki. Oliwki pokrój na połówki.
- 2,5 łyżki soku z cytryny wymieszaj z olejem, solą i pieprzem. Dodaj pokrojone pomidory, mandarynki i oliwki. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut, żeby składniki się przegryzły.
- Liście cykorii ułóż na talerzu i napełnij je sałatką z pomidorów i mandarynek.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni