Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 3 sztuki małe ziemniaki
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka mala kalarepa
- sól
- 125 g zielonego groszku mrożonego
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 łyżka kaparów
- 3 sztuki jajka
- 1 sztuka żółtko
- pieprz
- 150 ml oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sok i starta skórka z 1/2 sparzonej cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki, marchew i kalarepę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie ugotować kolejno w niewielkiej ilości wrzącej wody.
- Groszek zalać na 1 minutę gotującą wodą. Paprykę umyć, przepołowić i pokroić w cienkie paski, kapary osączyć. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
- Żółtko dobrze wymieszać z solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Dodawać kroplami oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszać majonez z warzywami. Odstawić sałatkę na jakiś czas żeby naciągnęła. Posypać natką pietruszki i posiekanymi jajkami.
Źródło przepisu: książka kucharska