Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
3 sztuki małe ziemniaki
1 sztuka marchew
1 sztuka mala kalarepa
sól
125 g zielonego groszku mrożonego
1 sztuka czerwona papryka
1 łyżka kaparów
3 sztuki jajka
1 sztuka żółtko
pieprz
150 ml oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sok i starta skórka z 1/2 sparzonej cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki, marchew i kalarepę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie ugotować kolejno w niewielkiej ilości wrzącej wody.
- Groszek zalać na 1 minutę gotującą wodą. Paprykę umyć, przepołowić i pokroić w cienkie paski, kapary osączyć. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
- Żółtko dobrze wymieszać z solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Dodawać kroplami oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszać majonez z warzywami. Odstawić sałatkę na jakiś czas żeby naciągnęła. Posypać natką pietruszki i posiekanymi jajkami.
Źródło przepisu: książka kucharska