Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki filety z kurczaka
200 g ryżu
1 sztuka duża czerwona papryka
2 sztuki szalotki
2 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki Sherry
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
olej roślinny do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
- Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
- Szalotki posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Wymieszać sos sojowy, miód, sherry, oliwę, szalotki, czosnek i imbir.
- Kurczaka włożyć do marynaty, ostawić na godzinę do lodówki.
- Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać.
- Mięso wyjąć z marynaty (zachować ją), usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wymieszać ryż, kurczaka, paprykę i połowę szczypiorku.
- Sałatkę polać marynatą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Nakładać do miseczek, posypać szczypiorkem i podawać.