Dzisiaj jest: Sobota, 26.04.2025 Imieniny: Marii i Marcelego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka ryżowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 20 dag  ryżu
  • 1 sztuka seler
  • 2 sztuki cebule
  • 20 dag  kiełbasy
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 150 g  jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki  soku pomidorowego
  • 2 sztuki ogórki konserwowe
  • 2 łyżki  zalewy z ogórków
  • 4 łyżki  majonezu
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • sos tabasco
  • cukier
  • sól
  • pieprz biały
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż gotować w osolonej wodzie, na małym ogniu przez około 30 minut.
  2. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Seler starkować na tarce o dużych oczkach i odgotować w małej ilości osolonej wody. Ogórki pokroić w plasterki. Paprykę umyć, obrać i pokroić w paski. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w paseczki.
  3. Ugotowany ryż przepłukać zimną wodą i odsączyć na cedzaku. Przełożyć go do miski i wymieszać z cebulą, selerem, ogórkami, papryką i kiełbasą.
  4. Sok pomidorowy połączyć z koncentratem pomidorowym, zalewą z ogórków i cukrem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco. Tak przygotowanym sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać.
  5. Sałatkę odstawić na 1 godzinę, by składniki się przegryzły.
  6. Majonez utrzeć z jogurtem i dodać do sałatki. Wymieszać.
  7. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE