Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
20 dag ryżu
1 sztuka seler
2 sztuki cebule
20 dag kiełbasy
2 sztuki czerwone papryki
150 g jogurtu naturalnego
4 łyżki soku pomidorowego
2 sztuki ogórki konserwowe
2 łyżki zalewy z ogórków
4 łyżki majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sos tabasco
cukier
sól
pieprz biały
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż gotować w osolonej wodzie, na małym ogniu przez około 30 minut.
- Obrać cebulę i pokroić w talarki. Seler starkować na tarce o dużych oczkach i odgotować w małej ilości osolonej wody. Ogórki pokroić w plasterki. Paprykę umyć, obrać i pokroić w paski. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w paseczki.
- Ugotowany ryż przepłukać zimną wodą i odsączyć na cedzaku. Przełożyć go do miski i wymieszać z cebulą, selerem, ogórkami, papryką i kiełbasą.
- Sok pomidorowy połączyć z koncentratem pomidorowym, zalewą z ogórków i cukrem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco. Tak przygotowanym sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać.
- Sałatkę odstawić na 1 godzinę, by składniki się przegryzły.
- Majonez utrzeć z jogurtem i dodać do sałatki. Wymieszać.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni