Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka torebka ryżu
- 1/2 sztuki słoika ogórków konserwowych
- 3 sztuki płaty śledzi matjasów solonych
- przyprawa curry
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1/2 szklanki rodzynek
- majonez
- musztarda
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie mocz w zimnej wodzie około 30 minut, aby pozbyć się nadmiernej ilości soli. Po tym pokrój je w kostkę.
- Rodzynki mocz około 10 minut w ciepłej wodzie, przepłucz i osusz na sitku.
- Cebulę pokrój i przelej wrzątkiem.
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodając do wody trzy czubate łyżki przyprawy curry.
- Ogórki pokrój w cienkie plasterki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw majonezem i musztardą, ewentualnie dodaj też przyprawę curry.