Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
8 sztuk filetów śledziowych
1 sztuka duże soczyste jabłko
1 sztuka por
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
1 szczypta cukru
kilka gałązek koperku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki. Jabłko umyj i pokrój na cienkie plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny. Por pokrój w plasterki.
- Majonez wymieszaj ze śmietaną i musztardą, przypraw pieprzem, cukrem i szczyptą soli.
- Śledzie połącz z orzechami, jabłkiem i porem, polej sosem. Przed podaniem schłódź i posyp posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia