Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk filetów śledziowych
- 1 sztuka duże soczyste jabłko
- 1 sztuka por
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- 1 szczypta cukru
- kilka gałązek koperku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki. Jabłko umyj i pokrój na cienkie plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny. Por pokrój w plasterki.
- Majonez wymieszaj ze śmietaną i musztardą, przypraw pieprzem, cukrem i szczyptą soli.
- Śledzie połącz z orzechami, jabłkiem i porem, polej sosem. Przed podaniem schłódź i posyp posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia