Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 125 g płatków sera parmezan
- 1 sztuka grejpfrut pokrojony w kawałki
- Dressing
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Liście szpinaku wypłucz pod zimną wodą i dobrze osusz. Usuń łodygi. Ułóż szpinak na 4 talerzach. Na wierzch ułóż parmezan i grejpfruta.
- Przyrządź dressing. Wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i szczypiorek w małej misce. Posyp solą i pieprzem.
- Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj.