Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
200 g świeżych liści szpinaku
125 g płatków sera parmezan
1 sztuka grejpfrut pokrojony w kawałki
- Dressing
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Liście szpinaku wypłucz pod zimną wodą i dobrze osusz. Usuń łodygi. Ułóż szpinak na 4 talerzach. Na wierzch ułóż parmezan i grejpfruta.
- Przyrządź dressing. Wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i szczypiorek w małej misce. Posyp solą i pieprzem.
- Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj.