Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kg ogórków
2 sztuki cebule
2 sztuki marchewki
6 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 łyżka oleju
ziele angielskie
liść laurowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórki i marchewkę pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Włóż warzywa do miski i wymieszaj.
- Do garnka wlej wodę, ocet, olej i dodaj cukier, sól, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zagotuj zalewę i odstaw, by wystygła.
- Ogórki ułóż ciasno w słoikach i zalej letnią zalewą. Pasteryzuj 10 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka