Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
1 pęczek botwinki
2 sztuki garście roszponki
8 sztuk pomidorków koktajlowych
8 sztuk plasterków szynki dojrzewającej
100 g fety
1/3 sztuki puszki kukurydzy
Sos
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.
- Z botwinki odetnij część z buraczkami. Umyj liście, osusz ściereczką i posiekaj razem z łodyżkami.
- Roszponkę opłucz i osusz. Fetę pokrój w plasterki. Plasterki szynki przekrój wzdłuż. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Botwinkę wymieszaj z roszponką. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i szynkę. Posyp wszystko fetą oraz kukurydzą i polej sosem.