Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 2 sztuki garście roszponki
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- 8 sztuk plasterków szynki dojrzewającej
- 100 g fety
- 1/3 sztuki puszki kukurydzy
- Sos
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.
- Z botwinki odetnij część z buraczkami. Umyj liście, osusz ściereczką i posiekaj razem z łodyżkami.
- Roszponkę opłucz i osusz. Fetę pokrój w plasterki. Plasterki szynki przekrój wzdłuż. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Botwinkę wymieszaj z roszponką. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i szynkę. Posyp wszystko fetą oraz kukurydzą i polej sosem.