Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
3 sztuki buraki
2 sztuki gruszki
garść mieszanki sałat
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
50 g sera feta
1 łyżeczka zapiekanej cebulki
tymianek
majeranek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki umyj i ugotuj w skórce. Wystudź, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Gruszki umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny.
- Na talerzu ułóż plastry buraka i gruszki. Posyp umytą sałatą i cebulką.
- W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Przed podaniem dodaj kawałki sera feta i posyp tymiankiem i majerankiem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia