Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
2 sztuki upieczone papryki,
16 sztuk zielonych lub czarnych oliwek,
2 sztuki puszki tuńczyka w oliwie,
dymka.
oliwa z oliwek,
ocet winny,
sól do smaku,
pieprz do smaku.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczoną paprykę pokrój w paski, dymkę posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Włóż do salaterki posiekaną dymkę, paprykę, ciecierzycę, podzielone porcje tuńczyka oraz oliwki. Tak przygotowaną sałatkę polej dressingiem przyrządzonym z odrobiny oliwy, octu winnego, soli i pieprzu.
- Przed podaniem posyp majerankiem, oregano lub świeżą bazylią.
Źródło przepisu: Natalia Szymczak