Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki puszki czerwonej fasoli
- 4 sztuki małe cienkie pory
- 4 sztuki jajka
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory obierz z zewnętrznych liści, przekrój wzdłuż i odgotuj w osolonej wodzie przez 10 min. Odcedź.
- Jajka ugotuj na miękko. Fasolę odcedź z zalewy i przepłucz.
- Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj oliwę i utrzyj na sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Fasolkę i pory rozłóż na talerzach. Dodaj obrane jajko i polej sosem musztardowym. Oprósz pieprzem i posyp szczypiorkiem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia