Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka granat
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- sól
- pieprz czarny mielony
- 200 g różnych gatunków sałat (np. lodowa, rzymska, radicchio, rukola, roszponka)
- 1 sztuka czerwona cebula drobno pokrojona
- 2 sztuki młode żółte cebule drobno pokrojone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pokrój granat na ćwiartki, zachowując nasiona i sok. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z białym i czerwonym octem winnym i sokiem z granatu. Posyp solą i pieprzem.
- Różne gatunki sałaty, czerwoną cebulę i młodą cebulę ułóż warstwami w dużej salaterce.
- Skrop miksturą na bazie oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Udekoruj nasionami granatu.