Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
50 dag ziemniaków
50 dag kapusty
2 sztuki cebule
1 pęczek koperku
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
25 ml octu winnego
sól
pieprz
cukier
2 sztuki pomidory
1/4 sztuki żółtej papryki
1/4 sztuki czerwonej papryki
1/4 sztuki zielonej papryki
2 sztuki ogórki kiszone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa umyj, osusz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w plastry.
- Kapustę poszatkuj, posyp solą i odrobiną cukru. Po chwili odciśnij.Cebule obierz i pokrój w piórka. Papryki, pomidory i ogórki pokrój w kawałki. Koperek posiekaj.
- W salaterce ułóż ziemniaki, następnie kapustę i cebulę. Dodaj paprykę, pomidory i ogórki. Posyp koperkiem.
- Oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i octem. Dopraw do smaku pieprzem. Polej sosem sałatkę i wymieszaj.
- Odstaw na 30 minut do lodówki. Przed podaniem wymieszaj.
Źródło przepisu: przyślij przepis!