Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
20 dag miąższu z dyni
25 dag kaszy jęszmiennej
20 dag brokułów
2 łyżki octu balsamicznego
1-2 łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
5 dag suszonych pomidorów
1 sztuka garść świeżej bazylii
2 łyżki obranych pestek dyni
8 dag czarnych oliwek
olej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miąższ z dyni pokrój w wąskie paski i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmaruj je olejem za pomocą pędzelka. Podpiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Kaszę opłucz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przestudź. Brokuły podziel na różyczki, po czym sparz je w osolonym wrzątku. Osusz.
- 3 łyżki oleju wymieszaj z octem balsamicznym, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do miski wsyp kaszę i zalej przygotowanym sosem. Dodaj brokuły, paski dyni, listki bazylii, pestki dyni, oliwki oraz suszone pomidory.
- Wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na zimno.
Źródło przepisu: Smacznego!