Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 30 dag kiełków sojowych
- 15 dag pieczarek
- 10 dag zielonego groszku
- 2 sztuki pomidory
- 1 pęczek rzodkiewek
- cytryna
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści zielonej sałaty
- 2 łyżki oleju sałatkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełki umyć, wrzucić na minutę do wrzącej osolonej wody, odcedzić, opłukać zimną wodą, osączyć, zostawić do ostygnięcia. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.
- Groszek z puszki odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki. Cebulę obrać, pokroić, czosnek posiekać i rozetrzeć.
- Liście sałaty wymyć. Kiełki, groszek i pieczarki delikatnie wymieszać z zalewą sporządzoną z oleju, sosu sojowego, octu, cebuli i czosnku, przyprawić solą i pieprzem.
- Salaterkę wyścielić liśćmi sałaty, na środku ułożyć sałatkę, a wokół niej ćwiartki pomidorów i rzodkiewek.
Źródło przepisu: książka sałatki i surówki