Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki filety z kurczaka
1 łyżka mielonego imbiru
2 sztuki małe cytryny
4 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 szczypta chilli
1/2 główki sałaty lodowej
10 sztuk listków radicchio
1/2 sztuki pęczka roszponki
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, posolić i obtoczyć w imbirze. Cytryny wyszorować, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół, a potem na półplasterki.
- Kurczaka smażyć na rozgrzanej oliwie, a gdy się zarumieni, dodać cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusić, mieszając, około 10 min. Sałatę lodową i radicchio porwać na cienkie kawałki i rozłożyć na dużym, płaskim talerzu. Na sałacie ułożyć kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypać listkami roszponki.
Źródło przepisu: gazeta lubię gotować