Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 1 sztuka pojedyńczy filet z kurczaka
- 2 sztuki pomarańcze
- 150 g ryżu
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1 sztuka puszka kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- suszona bazylia
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Filet z kurczaka umyć i ugotować w wodzie z dodatkiem soli oraz 1 łyżeczki tymianku. Ugotowane mięso ostudzić i pokroić na małe kawałki.
- Majonez wymieszać w miseczce z jogurtem naturalnym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, sól oraz pieprz. Całość połączyć. Sos schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania sałatki.
- Kukurydzę osączyć z zalewy. Ananas odcedzić z syropu, po czym pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać ze skórki (tak, aby otrzymać 2 "miseczki" ze skórki), usunąć białe błonki, podzielić na cząstki i pokroić w kostkę. 1/2 pęczka natki pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
- Ugotowany ryż wsypać do miski, dodać kawałki kurczaka, ananasa, cząstki pomarańczy, kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość polać sosem czosnkowym i delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do koszyczków ze skórek owoców.