Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 sztuka pomidor
- 100 g zielonego ogórka
- 2 sztuki szalotki
- 2 sztuki małe świeże czerwone papryczki chili
- 150 g mieszanego mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina, drób)
- 2 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego
- 100 g ugotowanych krewetek
- 3 łyżki azjatyckiego sosu rybnego
- sól
- pieprz
- 5 łyżek soku z limonki lub cytryny
- 4 sztuki duże zielone liście sałaty
- opcjonalnie 4 pędy ziela kolendry
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron zalać obfitą ilością wrzątku i odstawić do napęcznienia. Pomidor i ogórek umyć i pokroić w drobną kostkę. Według uznania odkroić kilka plasterków ogórka do przybrania. Szalotki obrać i również pokroić w drobną kostkę. Paryczki chili umyć, oczyścić, odpestkować i drobno pokroić.
- Na gorącym oleju przesmażyć mięso, aż utworzą się grudki. Dołączyć szalotki i chili, dusić razem. Makaron odcedzić i pociąć nożyczkami na kawałki długości ok. 4 cm. Wymieszać makaron, mięso, pomidor, ogórek i krewetki, doprawić sosem rybnym, solą, pieprzem i na lekko kwaskowato sokiem z limonki lub cytryny.
- Liście sałaty i kolendry umyć. Z kolendry oberwać listki. Liście sałaty osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na nich sałatkę. Posypać kolendrą i przybrać plasterkami ogórka.