Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki jajka
1 główka sałaty z postrzępionymi listkami
1 sztuka duża żółta papryka
1 pęczek rzodkiewek
8 sztuk małych pomidorków
30 dag mozzarelli w dużych kulkach
2 łyżki białego octu winnego albo soku wyciśniętego z cytryny
4 łyżki oliwy
1 szczypta suszonej bazylii
1 szczypta suszonego oregano
1 szczypta suszonego tymianku
sól
grubo mielony kolorowy pieprz
gałązki natki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka włóż do lekko posolonego wrzątku. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj je 8-10 minut. Ugotowane na twardo jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki i odłóż do całkowitego wystudzenia. Sałatę opłucz, dokładnie osusz, większe liście porwij na kawałeczki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk umyj, potnij w cienkie paseczki. Rzodkiewki i pomidorki oczyść, opłucz. Pomidorki podziel na połówki, a rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
- Jajka potnij na cząstki, a kulki mozzarelli w grube plastry. Przygotowane warzywa ułóż w miseczce. Rozłóż na nich jajka oraz ser. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Wymieszaj z suszonymi ziołami. Ucieraj i powoli wlewaj oliwę. Całość ubij trzepaczką na jednolity sos. Polej nim składniki sałatki tuż przed podaniem.
- Gotową sałatkę udekoruj gałązkami natki. Podawaj z kawałkami bagietki albo z grzanką.