Dzisiaj jest: Wtorek, 24.05.2022 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sałatka z mozzarellą w vinegrecie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 1 główka  sałaty z postrzępionymi listkami
  • 1 sztuka duża żółta papryka
  • 1 pęczek  rzodkiewek
  • 8 sztuk małych pomidorków
  • 30 dag  mozzarelli w dużych kulkach
  • 2 łyżki  białego octu winnego albo soku wyciśniętego z cytryny
  • 4 łyżki  oliwy
  • 1 szczypta  suszonej bazylii
  • 1 szczypta  suszonego oregano
  • 1 szczypta  suszonego tymianku
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • gałązki natki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka włóż do lekko posolonego wrzątku. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj je 8-10 minut. Ugotowane na twardo jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki i odłóż do całkowitego wystudzenia. Sałatę opłucz, dokładnie osusz, większe liście porwij na kawałeczki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk umyj, potnij w cienkie paseczki. Rzodkiewki i pomidorki oczyść, opłucz. Pomidorki podziel na połówki, a rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
  2. Jajka potnij na cząstki, a kulki mozzarelli w grube plastry. Przygotowane warzywa ułóż w miseczce. Rozłóż na nich jajka oraz ser. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Wymieszaj z suszonymi ziołami. Ucieraj i powoli wlewaj oliwę. Całość ubij trzepaczką na jednolity sos. Polej nim składniki sałatki tuż przed podaniem.
  3. Gotową sałatkę udekoruj gałązkami natki. Podawaj z kawałkami bagietki albo z grzanką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 33


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE