Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g zielonej papryki
500 g pomidorów
1 pęczek młodej cebulki
200 g pieczeni wołowej w plasterkach
2 sztuki ugotowane na twardo jajka
3 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej musztardy
3 łyżki oleju
1/2 sztuki pęczka zielonej pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Strąki papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki, usunąć nasady ogonków. Cebulkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Pieczeń wołową pokroić w paski. Jajka obrać i pokroić na plasterki.
- Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce. Ocet wymieszać z solą, pieprzem, papryką i musztardą. Na koniec ubić z olejem. Pietruszkę umyć, osuszyć. Oderwać listki od łodyżek i dorbno posiekać.
- Sałatkę posypać siekaną pietruszką i polać przygotowanym olejem. Do sałtki można podać chrupiące żytnie bułeczki z masłem.