Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
80 dag ziemniaków
2 sztuki połówki marynowanych gruszek
10 dag małych pieczarek
1 sztuka czerwona cebula
10 dag świeżego groszku
1 pęczek szczypiorku
7 łyżek oliwy
3 łyżki zalewy z gruszek
sok z cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Groszek wsyp do wrzącej wody i gotuj przez 3 minuty. Odcedź.
- Gruszki odsącz z zalewy, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
- Do miski wrzuć ziemniaki, groszek, cebulę, pieczarki i gruszki. Wymieszaj.
- Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Posyp sałatkę.
- Oliwę wymieszaj z zalewą z gruszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem polej sałatkę sosem i wymieszaj.
Źródło przepisu: przyślij przepis!