Dzisiaj jest: Sobota, 01.10.2022 Imieniny: Danuty i Remigiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Sałatka z radicchio i łososia


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1/2 sztuki ogórka
  • 100 g  sałaty radicchio
  • 1/2 główki  sałaty dębolistnej
  • 1 sztuka peczek szczawiu
  • 150 g  pomidorków koktajlowych
  • 4 sztuki kromki pieczywa tostowego
  • 8 sztuk plasterków wędzonego łososia
  • kilka gałązek szczypiorku

Sposób przyrządzania:

  1. Aby przygotować dressing, wymieszać sok cytrynowy z solą oraz pieprzem i stale mieszając stopniowo dodawać oliwę. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, nożykiem do obierania warzyw pokroić na cienkie paseczki i wymieszać z dressingiem.
  2. Sałaty oczyścić i rozebrać. Liście umyć i osuszyć. Szczaw przebrać i oberwać od niego ogonki. Liście umyć i osuszyć. Każdorazowo zrolować ok. 10 liści i pokroić je na paseczki szerokości 1-2 cm. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Pieczywo opiec i pokroić na małe trójkąty. Plasterki łososia zrolować i pokroić w poprzek na paseczki szerokości ok. 2 cm.
  3. Ogórek wyjąć z dressingu. Liście sałaty zamoczyć w sosie i rozłożyć na cztery talerze. Ogórek ponownie włożyć do dressingu, wymieszać ze szczawiem oraz pomidorami i rozłożyć na talerze. Całość udekorować roladkami z łososia, tostami oraz szczypiorkiem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 14


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE