Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 4 sztuki garście roszponki
- 1 sztuka garść listków bazylii (w zastępstwie może być szpinak)
- 1 sztuka mała bułka
- 1 sztuka mała pierś z kurczaka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brandy
- 60 g sera gorgonzola
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 150 g truskawek
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kilka kropli tabasco
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Roszponkę połącz z bazylią.
- Bułkę pokrój wzdłuż na trzy cienkie kromki, opiecz w tosterze i pokrój w małą kostkę.
- Truskawki przekrój na pół.
- Wymieszaj cukier z octem balsamicznym, tabasco oraz czarnym pieprzem i polej truskawki.
- Mięso opłucz, osusz, usuć kostki i błonki. Posól i obtocz w mące. Obsmaż na oleju - ok. 7 minut z jednej strony pod przykryciem i 7 minut z drugiej strony na odkrytej patelni.
- Wytrzyj patelnię i na średnim ogniu rozpuść na niej masło, wlej brandy, podpal i zdejmij z ognia. Gdy płomień zgaśnie, dodaj pokruszoną gorgonzolę i śmietanę. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
- Na oprószonej solą i pieprzem sałacie ułóż pokrojoną w plastry pierś kurczaka, truskawki i grzanki. Polej sosem.