Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z truskawkami, kurczakiem i gorgonzolą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 4 sztuki garście roszponki
  • 1 sztuka garść listków bazylii (w zastępstwie może być szpinak)
  • 1 sztuka mała bułka
  • 1 sztuka mała pierś z kurczaka
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 łyżka  oleju
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  brandy
  • 60 g  sera gorgonzola
  • 2 łyżki  śmietany kremówki
  • 150 g  truskawek
  • 2 łyżeczki  cukru
  • 1 łyżka  octu balsamicznego
  • kilka kropli tabasco
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Roszponkę połącz z bazylią.
  2. Bułkę pokrój wzdłuż na trzy cienkie kromki, opiecz w tosterze i pokrój w małą kostkę.
  3. Truskawki przekrój na pół.
  4. Wymieszaj cukier z octem balsamicznym, tabasco oraz czarnym pieprzem i polej truskawki.
  5. Mięso opłucz, osusz, usuć kostki i błonki. Posól i obtocz w mące. Obsmaż na oleju - ok. 7 minut z jednej strony pod przykryciem i 7 minut z drugiej strony na odkrytej patelni.
  6. Wytrzyj patelnię i na średnim ogniu rozpuść na niej masło, wlej brandy, podpal i zdejmij z ognia. Gdy płomień zgaśnie, dodaj pokruszoną gorgonzolę i śmietanę. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
  7. Na oprószonej solą i pieprzem sałacie ułóż pokrojoną w plastry pierś kurczaka, truskawki i grzanki. Polej sosem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 14


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE