Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
4 sztuki garście roszponki
1 sztuka garść listków bazylii (w zastępstwie może być szpinak)
1 sztuka mała bułka
1 sztuka mała pierś z kurczaka
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka brandy
60 g sera gorgonzola
2 łyżki śmietany kremówki
150 g truskawek
2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu balsamicznego
kilka kropli tabasco
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Roszponkę połącz z bazylią.
- Bułkę pokrój wzdłuż na trzy cienkie kromki, opiecz w tosterze i pokrój w małą kostkę.
- Truskawki przekrój na pół.
- Wymieszaj cukier z octem balsamicznym, tabasco oraz czarnym pieprzem i polej truskawki.
- Mięso opłucz, osusz, usuć kostki i błonki. Posól i obtocz w mące. Obsmaż na oleju - ok. 7 minut z jednej strony pod przykryciem i 7 minut z drugiej strony na odkrytej patelni.
- Wytrzyj patelnię i na średnim ogniu rozpuść na niej masło, wlej brandy, podpal i zdejmij z ognia. Gdy płomień zgaśnie, dodaj pokruszoną gorgonzolę i śmietanę. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
- Na oprószonej solą i pieprzem sałacie ułóż pokrojoną w plastry pierś kurczaka, truskawki i grzanki. Polej sosem.