Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
2-3 sztuki filety śledziowe
2 sztuki cebule
sól
pieprz
2-3 sztuki ziemniaki
majonez
2-3 sztuki buraki
sok z cytryny
2-3 sztuki jaja
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierwsza warstwa: 2-3 drobno posiekane filety śledziowe.
- 2 warstwa: 2 cebule pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem.
- 3 warstwa: 2-3 ugotowane ziemniaki, starte na tarce o dużych oczkach, polane paroma łyżkami majonezu.
- 4 warstwa: 2-3 buraki gotowane, starte na tarce o dużych oczkach, skropione sokiem z cytryny.
- 5 warstwa: 2-3 jaja ugotowane na twardo, starte na tarce z dużymi oczkami, doprawione solą, pieprzem i udekorowane natką pietruszki.
- Kolejne warstwy układa się w salaterce wysmarowanej wewnątrz majonezem.
Źródło przepisu: gazeta przepisy czytelników