Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- pół główki kalafiora lub paczka mrożonego
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka zielona papryka
- pół puszki kukurydzy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- Sos
- 1 szklanka śmietany
- jajo
- 1 łyżeczka bazylii
- sos tabasco
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalafior umyć, podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w słupki, paprykę w kostkę.
- Kalafior i marchew dusić 15 min w osolonej wodzie, bądź ugotować na parze. Ostudzone wymieszać z papryką i osączoną kukurydzą, dodając mieloną paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny.
- Śmietanę wymieszać z posiekanym jajem ugotowanym na twardo, bazylią i ewentualnie niewielką ilością tabasco.
Źródło przepisu: książka przepisy