Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g wędzonej makreli
- 4 sztuki ugotowane na twardo jajka
- 2 sztuki kiszone ogórki
- 1 sztuka cebula
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 2 sztuki ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 sztuki ugotowane buraki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makrelę oddzielamy od ości i delikatnie dzielimy na cząstki,
- Ziemniaki, ogórki, cebulę siekamy w kostkę, a buraki trzemy na tarce, dodajemy kukurydzę i wszystko delikatnie mieszamy.
- Siekamy czosnek, ucieramy z odrobiną soli i dodajemy go do jogurtu.
- Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i zalewamy nim sałatkę. Wszystko razem mieszamy, udekorujemy ćwiartkami jajek. Przed podaniem schładzamy w lodówce