Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki jaja
1 główka endywii
4 sztuki pomidory
100 g pieczarek
2 łyżki soku cytrynowego
1 sztuka mała ostra papryka
1 szczypta soli
2 łyżki octu winnego
5 łyżek oliwy z oliwek
500 g wędzonej ryby
10 sztuk czarnych oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jaja gotować 8 minut na dużym ogniu, następnie zalać zimną wodą, obrać i ostudzić.
- Endywię oczyścić. Pokroić w paski, umyć kilkakrotnie zmieniając wodę i dokładnie osączyć. Pomidory umyć, osuszyć i wyciąć nasady ogonków. Pokroić na ósemki. Pieczarki umyć, osączyć z wody, pokroić na cienkie plasterki i włożyć do miski. Pokropić sokiem cytrynowym i delikatnie wymieszać. Paprykę przekroić na pół, usunąć łodyżkę i nasiona. Połówki papryki umyć, pokroić na cienkie paski i w oddzielnej misce posypać solą. Dodać cet i olej, wymieszać sos.
- Rybę pokroić na plasterki, jaja na ósemki, a oliwki osączyć. Pomidory, rybę i oliwki włożyć do miski z pieczarkami i wymieszać z przygotowanym sosem. Dodać pokrojoną endywię. Sałatkę wymieszać dopiero na stole. Do sałatki można podac ciemne pieczywo.