Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g tuńczyka w oleju
- 4 sztuki jajka
- 2 szklanki (400) ryżu basmati
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek lekko rozgnieciony, ale cały ząbek czosnku
- 1/8 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 sztuka gałązka bazylii do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do momentu, kiedy będzie miękka. Osusz i odstaw.
- Osusz tuńczyka i połam go widelcem na kawałki.
- Jajka umieść w garnku z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 7 minut. Osusz i dokładnie wystudź. Obierz ze skorupek i odstaw.
- Ryż gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy z oliwek przez 12-15 minut lub do momentu, kiedy będzie miękki. Osusz i dokładnie wystudź.
- W małej misce wymieszaj sok z cytryny, pozostałą oliwę, czosnek i oregano. Posyp pieprzem. Rozetrzyj czosnek. Skrop ryż dressingiem. Przenieś na duży talerz i wyłóż tuńczyka oraz fasolę na wierzch. Roztrzep 2 żółtka na wierzch ryżu. Dekoruj bazylią i pozostałymi jajkami pokrojonymi w ćwiartki.