Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
300 g zielonej fasolki szparagowej
150 g tuńczyka w oleju
4 sztuki jajka
2 szklanki (400) ryżu basmati
5 łyżek oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 ząbek lekko rozgnieciony, ale cały ząbek czosnku
1/8 łyżeczki oregano
sól
pieprz czarny mielony
1 sztuka gałązka bazylii do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do momentu, kiedy będzie miękka. Osusz i odstaw.
- Osusz tuńczyka i połam go widelcem na kawałki.
- Jajka umieść w garnku z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 7 minut. Osusz i dokładnie wystudź. Obierz ze skorupek i odstaw.
- Ryż gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy z oliwek przez 12-15 minut lub do momentu, kiedy będzie miękki. Osusz i dokładnie wystudź.
- W małej misce wymieszaj sok z cytryny, pozostałą oliwę, czosnek i oregano. Posyp pieprzem. Rozetrzyj czosnek. Skrop ryż dressingiem. Przenieś na duży talerz i wyłóż tuńczyka oraz fasolę na wierzch. Roztrzep 2 żółtka na wierzch ryżu. Dekoruj bazylią i pozostałymi jajkami pokrojonymi w ćwiartki.