Dzisiaj jest: Czwartek, 05.08.2021 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Sałatka ze świeżymi ziołami i mulami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

belgijska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka sałata lodowa
  • 1 kg  muli świeżych lub mrożonych
  • 1 sztuka pomarańcza
  • po 3 gałązki świeżych ziół: tymianku
  • natki i koperku
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 1 łyżeczka  ziaren czarnego pieprzu
    Sos
  • 3 sztuki szalotki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  śmietany
  • 2 łyżki  oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka  musztardy

Sposób przyrządzania:

    Pokrój sałatę. Zagotuj 1,5 l wody z ziołami, listkiem laurowym i ziarenkami pieprzu. Gotuj, aż powstanie aromatyczny wywar. Pomarańczę sparz i osusz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Mule oczyść, umyj, gotuj 3-5 minut w wywarze ziołowym. Odcedź, wyjmij z muszli, zalej sokiem pomarańczowym i odstaw na 15 minut. Zrób sos: szalotki i czosnek obierz i posiekaj. Wymieszaj z musztardą, śmietaną, oliwą, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową. Mule ułóż na sałacie, polej sosem. Podawaj z bagietką.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

    Karolina i Maciej Szaciłło

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE