Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka ze szparagami i żurawiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  białych szparagów
  • 1 sztuka mała główka sałaty rzymskiej
  • 1 pęczek  dymki
  • 10 dag  sera cheddar
  • 3 dag  orzechów włoskich
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 2 łyżeczki  dżemu morelowego
  • 1 łyżeczka  musztardy dijon
  • 5 dag  suszonej żurawiny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi obrać i po odcięciu końcówek pokroić na kawałki. Sałatę rzymską umyć i oczyścić. Większe liście porwać na mniejsze kawałki. Dymkę oczyścić, umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekać. Ser pokroić w paski. Orzechy posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Delikatnie podsmażyć na niej szparagi przez 2-3 minuty. Po chwili dodać orzechy i krótko razem smażyć. Przełożyć z patelni do innego naczynia.
  3. W dużej misce dokładnie wymieszać ocet, dżem, musztardę, sól, pieprz i resztę oliwy z oliwek.
  4. Do zawartości miski dodać szparagi z orzechami, dymkę, ser i żurawinę. Całość lekko wymieszać. Sałatę położyć na listkach sałaty rzymskiej.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE