Przygotowanie:
Kuchnia:
niemiecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 kg dość zwięzłych ziemniaków
sól
1/4 l bulionu mięsnego
4 łyżki octu
pieprz
2 sztuki cebule
2 łyżki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyć i w mundurkach ugotować do miękkości w osolonej wodzie (gotować ok 20-25 minut), a następnie odcedzić i odparować. Jeszcze gorące pokroić w plastry i włożyć do miski.
- Bulion mięsny podgrzać i wymieszać z octem, solą i pieprzem, a następnie polać ziemniaki i wszystko wymieszać.
- Cebule obrać i pokroić w plasterki. Masło rozgrzać na patelni i mniej więcej przez 7 minut podsmażać cebulę, aż się zrumieni. Domieszać cebulę do ziemniaków i wszystko doprawić do smaku.