Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g zielonych ogórków
1 sztuka duża cebula
2 łyżki oliwy
100 g słonecznika
sól
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nasiona słonecznika wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię bez tłuszczu i smażyć na niewielkim ogniu dodając sól do smaku. Co jakiś czas mieszać nasiona i smażyć, aż się ładnie zrumienią i nabiorą orzechowego posmaku.
- Zielone ogórki umyć i pokroić w paski (w skórce).
- Cebulę opłukać i pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem, osączyć na sicie.
- Do miski przełożyć zielone ogórki i cebulę. Następnie wsypać smażony i solony łuskany słonecznik. Do surówki dodać oliwę z oliwek i wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Gotową surówkę włożyć do lodówki na około 30 minut.























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!