Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 8 sztuk ziemniaków
- 10 sztuk marchewek
- 2 sztuki pietruszki
- 1 sztuka mały seler
- 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
- 6 sztuk ogórków kiszonych
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka jabłko
- 1 sztuka puszka groszku
- natka pietruszki
- majonez
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki musztardy
- plasterek parówki
- 8 sztuk czarnych oliwek
- 2 sztuki piórka cienkiego szczypiorku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki, marchewki, pietruszki i seler ugotuj w mundurkach. Wystudź i obierz.
- 3 marchewki i białka z jajek odłóż. Resztę gotowanych warzyw, jajka, ogórki, cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę. Natkę drobno posiekaj. Włóż wszystkie pokrojone składniki do miski.
- Dodaj osączony groszek, majonez i musztardę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Z sałatki uformuj głowę tygrysa. Przykryj starkowaną marchewką. Z pokrojonych białek zrób oczy, policzki i wąsy. Ze szczypiorku zrób rzęsy. Z oliwek nos, paski i źrenice. Z parówki zrób usta. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!