Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
8 sztuk ziemniaków
10 sztuk marchewek
2 sztuki pietruszki
1 sztuka mały seler
6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
6 sztuk ogórków kiszonych
2 sztuki cebule
1 sztuka jabłko
1 sztuka puszka groszku
natka pietruszki
majonez
sól
pieprz
2-3 łyżki musztardy
plasterek parówki
8 sztuk czarnych oliwek
2 sztuki piórka cienkiego szczypiorku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki, marchewki, pietruszki i seler ugotuj w mundurkach. Wystudź i obierz.
- 3 marchewki i białka z jajek odłóż. Resztę gotowanych warzyw, jajka, ogórki, cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę. Natkę drobno posiekaj. Włóż wszystkie pokrojone składniki do miski.
- Dodaj osączony groszek, majonez i musztardę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Z sałatki uformuj głowę tygrysa. Przykryj starkowaną marchewką. Z pokrojonych białek zrób oczy, policzki i wąsy. Ze szczypiorku zrób rzęsy. Z oliwek nos, paski i źrenice. Z parówki zrób usta. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!