Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 15 dag mieszanki różnych sałat
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3 sztuki jajka
- 1 sztuka pomarańczowa papryka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
- 2 sztuki gałązki lubczyku (ewentualnie suszony)
- 2 sztuki gałązki oregano (ewentualnie suszony)
- 1 sztuka duży ząbek czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu chili słodko kwaśnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 szczypta soli
- odrobina pieprzu czarnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Liście sałaty opłucz, starannie osusz. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i potnij na cząstki. Papryki oczyść, potnij w paseczki. Liście sałaty porwij na kawałeczki. Rzodkiewki oczyść, pokrój na cząstki albo powycinaj z nich dekoracyjne kwiatki. Zioła jeśli są świeże grubo posiekaj. Pokrojone warzywa oraz czarne oliwki wymieszaj w salaterce.
- Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Ocet balsamiczny utrzyj ze szczyptą soli oraz pieprzem. Gdy przyprawy połączą się z octem, dodaj sos chili, a następnie mieszaj i cienkim strumieniem dolewaj oliwę. Ubij trzepaczką na jednolity sos, ewentualnie przelej do słoika, zakręć i energicznie potrząsając wymieszaj. Sos połącz z ziołami. Przed podaniem sałatkę polej sosem i przemieszaj,