Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Główka zielonej sałaty
- pomidor
- świeży ogórek
- kilka gałązek selera naciowego
- rzodkiewka
- papryka
- oliwki
- dymka lub czerwona cebula
- kawałek pomarańczy
- Sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki sosu z cytryny lub octu winnego
- 6-7 łyżek oleju
- pół łyżeczki cukru
- zioła
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałaty starannie umyć pod bieżącą wodą, dokładnie odsączyć. W zakręcanym słoiku twist umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić słoik i energicznie potrząsać.
- Warzywa odpowiednio rozdrobnić: pokroić w plasterki lub niewielkie kawałki. Włożyć do miski, polać sosem i dokładnie wymieszać.
Źródło przepisu: książka gotuj z głową