Dzisiaj jest: Piątek, 12.08.2022 Imieniny: Klary i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Bazyliowa sałatka z pieczonych pomidorów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 kg  dużych pomidorów
  • 4 sztuki duże gałązki tymianku
  • 3-4 ząbki  czosnku
  • 120 ml  oliwy
  • 1 łyżeczka  soli gruboziarnistej
  • 1 opakowanie  miksu sałat
  • garść listków bazylii
  • oliwa
  • tarty parmezan
  • natarte czosnkiem grzanki żytniego chleba

Sposób przyrządzania:

  1. Blachę wysmaruj oliwą. Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki, oczyść z pestek i ułóż skórką do dołu na blasze. Na pomidorach ułóż gałązki tymianku oraz nieobrany czosnek. Polej wszystko oliwą, oprósz solą i zapiekaj 45 minut w 150 st. C.
  2. Po tym czasie odwróć pomidory i piecz kolejne 60 minut. Następnie przestudź je i obierz ze skórki.
  3. Na talerzach rozłóż sałatę i pieczone pomidory. Wierzch posyp parmezanem. Gotową sałatkę podawaj z grzankami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE