Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1.5 kg dużych pomidorów
- 4 sztuki duże gałązki tymianku
- 3-4 ząbki czosnku
- 120 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 1 opakowanie miksu sałat
- garść listków bazylii
- oliwa
- tarty parmezan
- natarte czosnkiem grzanki żytniego chleba
|
|
Sposób przyrządzania:
- Blachę wysmaruj oliwą. Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki, oczyść z pestek i ułóż skórką do dołu na blasze. Na pomidorach ułóż gałązki tymianku oraz nieobrany czosnek. Polej wszystko oliwą, oprósz solą i zapiekaj 45 minut w 150 st. C.
- Po tym czasie odwróć pomidory i piecz kolejne 60 minut. Następnie przestudź je i obierz ze skórki.
- Na talerzach rozłóż sałatę i pieczone pomidory. Wierzch posyp parmezanem. Gotową sałatkę podawaj z grzankami.
Źródło przepisu: Palce lizać