Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1.5 kg dużych pomidorów
4 sztuki duże gałązki tymianku
3-4 ząbki czosnku
120 ml oliwy
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
1 opakowanie miksu sałat
garść listków bazylii
oliwa
tarty parmezan
natarte czosnkiem grzanki żytniego chleba
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Blachę wysmaruj oliwą. Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki, oczyść z pestek i ułóż skórką do dołu na blasze. Na pomidorach ułóż gałązki tymianku oraz nieobrany czosnek. Polej wszystko oliwą, oprósz solą i zapiekaj 45 minut w 150 st. C.
- Po tym czasie odwróć pomidory i piecz kolejne 60 minut. Następnie przestudź je i obierz ze skórki.
- Na talerzach rozłóż sałatę i pieczone pomidory. Wierzch posyp parmezanem. Gotową sałatkę podawaj z grzankami.
Źródło przepisu: Palce lizać























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!