Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka grecka z fetą i sosem vinegret


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • cebula czerwona 2 szt.
  • sałata lodowa 1 szt.
  • ogórek zielony 3 szt.
  • oliwki 1 mały słoik.
  • papryka czerwona 2 szt.
  • pomidor 40 dag
  • ser feta 1 szt.
  • sos Vinegret
    Sos vinegret
  • 125 ml  oliwy
  • 4 łyżki  octu winnego lub cytryny
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  białego wytrawnego wina
  • pół łyżki ostrej musztardy gorczycznej
  • 1 sztuka ugotowane na twardo żółtko
  • sól. pieprz, szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

    Sos Vinegret: Do miski wkładamy musztardę i żółtko. Dokładnie ucieramy i wlewamy stopniowo oliwę. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli i wraz z pozostałymi składnikami stopniowo, ciągle mieszając dokładamy do miski. Doprawiamy do smaku. Powstaje gęsty sos o konsystencji majonezu. Sałatka: 1. Sałatę lodową połamać palcami na małe kawałki i przełożyć ją na półmisek, następnie układamy warstwowo pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony ze skórką, paprykę czerwoną.2. Kroimy w drobne krążki cebulę czerwoną na nią układamy ser feta pokrojony w drobną kostkę i oliwki pokrojone na połówki.3. Wszystko polewamy sosem Vinegret. Smacznego !



    Przepis dodany przez:

    Posty : 55

    Przepisy: 21


    Zobacz więcej na temat:

    sałatka greckaprzepisy na sałatki


    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE