Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki ziemniaki
młode1 główka sałata
3 sztuki pomidory
1 sztuka ogórek zielony
1 sztuka papryka żółta
1 sztuka cebula
mała4 sztuki rzodkiewki
1 pęczek koperek
sól
do smaku
- Sos:
1/3 szklanki jogurt naturalny
3 łyżki olej słonecznikowy
1 łyżka sok z cytryny
papryka (przyprawa)
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa umyj, oczyść. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, następnie odcedź, ostudź i pokrój w kostkę.
- Ogórek umyj, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę, pomidory w ósemki, cebulę w krążki, a rzodkiewki w plasterki. Koperek posiekaj.
- Sos: Jogurt wymieszaj z olejem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Warzywa przełóż do salaterki, wymieszaj. Polej sosem i udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa