Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki ziemniaki
młode - 1 główka sałata
- 3 sztuki pomidory
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 sztuka papryka żółta
- 1 sztuka cebula
mała - 4 sztuki rzodkiewki
- 1 pęczek koperek
- sól
do smaku
- Sos:
- 1/3 szklanki jogurt naturalny
- 3 łyżki olej słonecznikowy
- 1 łyżka sok z cytryny
- papryka (przyprawa)
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa umyj, oczyść. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie, następnie odcedź, ostudź i pokrój w kostkę.
- Ogórek umyj, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę, pomidory w ósemki, cebulę w krążki, a rzodkiewki w plasterki. Koperek posiekaj.
- Sos: Jogurt wymieszaj z olejem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Warzywa przełóż do salaterki, wymieszaj. Polej sosem i udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa